Postim Sensibilizues

Keqardhje kush iku pa i lexuar, me shpresë kush do shpëtojë nga këto këshilla…

Nga Universiteti “Harvard Medical School” – Përktheu: E.Karamuço

• Mos hyni në det pasi keni pirë alkohol, keni ngrënë ushqim, jeni nxehur apo djersitur nga vapa!

• Mos u hidhni menjëherë në ujë pa u ambjentuar, mos sfidoni dallgët dhe mos hyni në det nëse ato janë më të mëdha se 20 inch/ 50cm. Shmangni thellësinë ujore të paeksploruara paraprakisht!

• Sigurohuni për vendodhjen e Vrojtuesit te Plazhit dhe mësoni instruksionet si të komunikoni me të në rast nevoje.

• Notoni paralel me bregun!

• Mos iu afro një personi që po mbytet nëse nuk di ta ndihmosh!

• Nëse doni të notoni të sigurtë mbani lopata në këmbë, mos notoni kurrë vetëm.

• Kurrë mos i besoni një dysheku ajri, krahëzave apo kamardareje të pa çertifikuar si mjet shpëtimi.

• Mos merrni në varkë të mitur pa jelekë shpëtimi, mos i ndani sytë nga të miturit në ujë, shmangni ujin nëse vëreni rrufe apo përkeqësim të motit dhe shtim të erës!

• Mos ju kundërvini me not një rryme ujore!

• Sigurohuni paraprakisht për thellësinë e ujit nëse keni zgjedhur të hidheni nga lartësitë, shmangni kokën si kontaktin e parë me ujin, shmangni panikun në ujë!

• Tregoni vigjilencë nga mjetet lundruese afër jush!

• Mos tregoni vetbesim nëse keni patologji që ju rrezikojnë në ujë, mbani pajisje të dallueshme zhytje amatore!

• Kontrolloni frymëmarrjen tuaj dhe shmangni ujin e kripur në rrugët e sipërme të frymëmarrjes!

• Bëhu hero për aq sa të takon dhe për sa është e mundur pa u martirizuar.

FATKEQËSISHT UJI IA KA DALË TA MUNDË GJITHMONË NJERIUN😞 ,NDAJ KUJDESSS!!!!